‘Een prima plan’, vindt minister Ollongren het initiatief van de gemeente Purmerend om de bouw van tijdelijke woningen in eigen hand te nemen. “Er worden hier mensen mee geholpen die door het woningtekort niet aan huis kunnen komen.”

Dit laat de woordvoerder van de minister weten in een reactie op het nieuws dat Cobouw gisteren naar buiten bracht over plannen in Purmerend. De gemeente heeft onlangs besloten 9 miljoen euro uit te trekken voor de bouw van minstens 118 tijdelijke woningen. Dit is een vrij uitzonderlijke stap,  want woningbouw behoort niet tot het takenpakket van gemeenten.

Eerder wel ophef over Assen

Toen gemeente Assen een paar jaar geleden besloot sociale woningbouw in eigen hand te nemen, zorgde dat wél voor veel ophef. Toenmalig minister van Wonen, Stef Blok, ging zich er zelfs mee bemoeien en waarschuwde de gemeente ervoor dat er veel risico’s aan kleefden.

Minister Ollongren maakt zich in tegen stelling tot haar voorganger niet zoveel zorgen. Al wil ze de gemeente wel een punt van aandacht meegeven. “Purmerend moet wel de beheersing van het financieel risicomanagement in ogenschouw nemen. Dat is wel van belang.”

‘Toen ging het om sociale huurwoningen, nu om tijdelijke’

Bovendien vindt ze de stap die Purmerend zet wel iets anders dan die Assen drie jaar geleden nam. “Toen ging het om de bouw van sociale huurwoningen, nu gaat het om tijdelijke woningen. Er worden wel vaker tijdelijke containerwoningen door gemeenten gerealiseerd, bijvoorbeeld voor asielzoekers. Daaraan zit een minder groot risico, omdat het niet voor lange termijn is”, verklaart de woordvoerder.

Aedes: ‘Uitvloeisel Woningwet’

Ook Aedes, brancheorganisatie van woningcorporaties, maakt zich geen zorgen over de stap die Purmerend heeft gezet. “Het gaat hier om lokale afspraken die zijn gemaakt tussen de gemeente en een woningcorporatie in het gebied. De corporatie gaat zich op lange termijn focussen en in ruil daarvoor gaan Purmerend tijdelijke woningen realiseren. Dat er dit soort afspraken nu worden gemaakt is een uitvloeisel van de nieuwe Woningwet uit 2015”, reageert woordvoerder Tonny Dijkhuizen.

‘Genoeg voorbeelden dat corporaties wél bouwen’

Dat corporaties niet voldoende de bouw van tijdelijke woningen oppakken, wat aannemer De Meeuw suggereert, wil hij niet zo stellen. “Er zijn voldoende praktijkvoorbeelden van corporaties die hier wel mee aan de slag gaan.”

Maar moeten corporaties het niet nog veel méér gaan oppakken? “Ook daar kan ik geen stelling over innemen. Dit hangt namelijk af van de vraag en aanbod in een gebied”, aldus Dijkhuizen.

Bron: www.cobouw.nl